30 НПО са подкрепили промените в Закона за опазване на околната

...
30 НПО са подкрепили промените в Закона за опазване на околната
Коментари Харесай

Вера Стаевска: Под етикета „национални обекти“ се прокарват частни проекти



30 Неправителствени организации са подкрепили измененията в Закона за запазване на околната среда, само че имат забележки, адресирани до Народното събрание преди разглеждането му на второ четене. Това е секторът с най-вече наказателни процедури против страната ни, по тази причина измененията са механически за отбягване на нови процедури. 
Една от рецензиите на неправителствения бранш обаче е обвързвана с опцията за обжалване на втора инстанция и полемиките по тематиката.

Пред БНР Вера Стаевска от самодейността „ Зелени закони “ подчертава върху достъпа до правораздаване на организациите, настоящи в публичен интерес и съобщи, че двуинстанционният достъп по света е норма.

„ Тъй като имаше в пленарна зала полемики по какъв начин втората инстанция на обжалваемост действително обслужва „ рекетиращите организации “. Ние желаеме да кажем, че може би е имало през годините „ рекетиращи организации “, които са употребявали съда неточно и действително порочно и незаконно , само че това е работа на прокуратурата. Нашата работа е да защитим публичния интерес и това постоянно, за жалост, се случва през съда, когато ОВОС-ът не е добре изработен. “

Според в този момент настоящите правила обжалването става единствено на една инстанция.

„ Една правна иновация на ГЕРБ, която беше призната 2017 година още веднъж след доста митинги и даже след опит за президентско несъгласие . Парламентарното болшинство на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация си я прокара. Проблемът е, че тя нарушава достъпа до правораздаване “, разясни Вера Стаевска в предаването „ Преди всички “.

 Снимка: БГНЕС

Според някои от депутатите, в случай че отпадне обжалването единствено на една инстанция, ще се стигне до забавянето на съществени капиталови планове, основни за страната.

„ Ако става въпрос за огромни планове, в които обществото влага своята сила, обществото би трябвало да знае, че това са планове, по които всички сме се съгласили “, разяснява Стаевска.

По думите ѝ против аргумента за забавянето и отрязването на втората инстанция може да застане различен – българското административно правораздаване е измежду най-бързите в Европа.

При остарялото състояние преди 2017 година също, когато беше наложителна втората инстанция . Реално ние позволихме тогава на предишното парламентарно болшинство да редуцира достъпа ни до правораздаване “, акцентира Вера Стаевска.

„ Нашето безпокойство е, че под етикета „ национални обекти “ , без никакви критерии към тези национални обекти, се прокарват някакви частни планове с поддръжка от държавното управление. Няма бистрота за какво в един миг ни споделят – това е народен обект, по него няма да се обясняваме. Реално държавното управление това ни споделя. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР